Свинина по 250 гривень: що відбувається з м’ясом в Україні та чому курятина — нова риба?

Згідно з даними Minfin1, за останній рік середня вартість курячого філе зросла приблизно на 40% (227 грн/кг), свинини — на 35% (227 грн/кг), а яловичини — на 23,5% (346 грн/кг). І це лише за офіційними даними, які помітно відрізняються від реальних. В деяких регіонах ціни на свинину без кістки вже перевалили за 300 грн за кілограм, а на яловичину — за 400 грн.

Свинина по 250 гривень: що відбувається з м’ясом в Україні?

Зараз вже важко уявити, що колись святковою стравою вважалася риба: тепер не кожен українець може дозволити собі регулярно харчуватися м’ясом! У 2017 році на середню зарплату в нашій країні можна було придбати 130 кг м'яса2. Цьогоріч, за даними Держстат, середній місячний дохід українців становить 23 460 гривень. Таким чином, на ці гроші можна купити або 103,4 кг курячого філе, або 78 кг свинини, або 58 кг яловичини. На мінімальну зарплату у 8000 грн можна придбати 35 кг курячого філе, 26 кг свинини чи 20 кг яловичини.

Як реагують українці?

Звісно, радісно реагувати на стрибки цін на базові продукти — просто нереально. Ми провели опитування на популярному українському форумі та проаналізували коментарі українців у соціальних мережах. Більшість людей налаштовані песимістично:

Коментарі українців у соціальних мережах 1 Коментарі українців у соціальних мережах 2

Дехто обурюється, що м'ясо за кордоном вже можна купити дешевше, ніж в Україні:

Коментарі українців у соціальних мережах 3

У Телеграм-каналах, присвячених знижкам, люди намагаються ділитися секретами економії:

Коментарі українців у соціальних мережах 4

Є й більш оптимістичні думки. Деякі українці кажуть, що не відчувають значного удару по гаманцю. В основному це невеликі сім’ї без дітей:

Коментарі українців у соціальних мережах 5

Майже всі люди розуміють, що збільшення цін відбувається не просто так, але купівельна спроможність українців помітно впала.

Причини подорожчання

Ми виділили чотири основні причини, які пояснюють стрімкий стрибок цін на м'ясо в Україні:

  • Загальна економічна ситуація. У квітні 2025 року рівень інфляції в Україні досягнув майже 15%. Згідно з прогнозами експертів, найближчим часом показник залишиться приблизно таким самим. Також варто враховувати й зміни у податковому законодавстві: з 1 грудня 2024 року ставка військового збору збільшилася з 1,5% до 5%.
  • Зменшення поголів’я худоби в Україні. За попередніми даними Мінагро3, протягом останнього року чисельність корів зменшилася на 21,7 тис. голів. За інформацією від видання DELO UA4, проблема скорочення поголів'я великої рогатої худоби виникла в Україні ще до війни, а початок бойових дій ускладнив її. Відсутність ефективної програми підтримки молочного скотарства — одна з головних причин такої ситуації. Також багатьом фермерам довелося залишити свої виробництва на окупованих територіях. Вивезти всю худобу з небезпечних регіонів не завжди здається через нестачу приміщень для її утримання. Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі5 повідомляє, що приватні господарства виявилися менш стійкими, ніж великі підприємства.
  • Висока вартість кормів та енергоресурсів. В інтерв'ю для TSN6 Сергій Голембівський, власник ферми у Київській області, повідомив про різке здорожчання комбікормів на 15%. Економіст Олег Пендзин зазначає, що ріст кормової групи в ціні — це головна причина стрімкого підвищення цін на м'ясо7. Близько 70% собівартості курятини припадає на вартість комбікорму. Також, за словами експерта, на ціну м'яса впливають сезонні фактори. Значна частина витрат на виробництво продукції припадає на електроносії (електроенергію, газ і дизельне пальне), які також суттєво подорожчали.
  • Проблеми з логістикою у прифронтових зонах. Постійні обстріли призводять до руйнування інфраструктури, тому деякі виробництва приймають рішення про переїзд до більш спокійних областей. А це — додаткові розходи. Також витрати на транспортування зростають через необхідність вибору більш безпечних, але довгих маршрутів. До того ж через атаки з боку ворога та затяжні перевірки на блокпостах можуть виникати затримки, і врешті частина продукції може зіпсуватися вже під час перевезення. Ще одна причина збільшення цін в тому, що фермери закладають можливі ризики у фінальну ціну продукту.

Де м'ясо найдорожче: регіональний зріз

Регіональні ціни на м'ясо

Ціни у мережевих супермаркетах майже не відрізняються від області до області. А ось на вартість продукції у великих локальних магазинах м'яса регіональний фактор впливає помітно. Ми з'ясували, що найдешевші товари можна знайти у Харкові, а найвищі ціни встановлені у столиці. Свинина та яловичина в Києві обійдуться приблизно на 46% дорожче, ніж у Харкові. Різниця у вартості курятини не така суттєва, але помітна. В Одесі філе куряче коштує на 19,5% дорожче, ніж у Харкові. У Львові ціни на свинину приблизно на 19% вищі, ніж в Одесі.

Область Ошийок свинячий (грн/кг) М’якоть яловича (грн/кг) Куряче філе (грн/кг)
Київ 380 395 230
Львів 345 379 225
Харків 260 270 200
Одеса 290 333 239

Вартість м’яса в супермаркетах України (2025)

Порівняння цін на м'ясо в супермаркетах України

Давайте дізнаємося вартість м'яса в різних українських супермаркетах станом на літо 2025 року.

Магазин Свинячий ошийок (грн/кг) Яловича лопатка без кістки (грн/кг) Філе курки (грн/кг)
«Сільпо» 329 325 214
«Ашан» 302 410 230
Metro 314 455 240
Novus 309 449 239
ATB 240 (окіст) - 227

Отже, розкид цін на м'ясо в різних супермаркетах — доволі суттєвий. Наприклад, у «Сільпо» 1 кг яловичої лопатки обійдеться на 28,5% дешевше, ніж у Metro.

За курячим філе краще ходити в «Сільпо» та ATB. Найдешевшу свинину можна знайти в ATB та АШАН. Найдоступніша яловичина — в «Сільпо».

Порівняння з іншими країнами

Порівняння з іншими країнами

Згідно з даними Євростату за кінець 2024 року8, близько 4,3 млн українців отримати тимчасовий захист у країнах ЄС через воєнний стан. Ми вирішили дізнатися, яка ситуація з цінами на м'ясо в місцях, куди найчастіше переїжджають наші земляки.

  • Польща. За рік ціни на продукти, зокрема й м'ясо, збільшилися на 5,5%9. Загалом експерти очікують подорожчання свинини на 10–15%, а курятини — на 8–12%10. В супермаркетах Auchan за 1 кг курячого філе доведеться віддати 27,3 PLN (306 UAH), свинячої шиї — 29 PLN (325 UAH), а яловичої лопатки — 52 PLN (582 UAH).
  • Румунія. За даними National Institute of Statistics (INS)11, протягом 2024 року вартість м'яса в країні зросла на 3,4%. В румунських супермаркетах Auchan куряче філе коштує 34 RON (323 UAH), свиняча шия — 30 RON (285 UAH), а телятина без кістки — близько 56 RON (532 UAH). Цікаво, що Румунія — одна з небагатьох країн, де свинина дешевша за курку.
  • Молдова. На початку року повідомлялося про збільшення вартості продуктів на 2–5%12, причому помітні зміни відбулися буквально протягом тижня. В магазинах Linella куряче філе коштує 104 MDL (253 UAH), а свиняча шия — 145 MDL (353 UAH). Телятина в місцевих супермаркетах зустрічається рідше, але, наприклад, за 85 MDL (207 UAH) можна придбати упаковку фаршу асорті (700 г) на котлети.

Таким чином, найдешевше куряче філе в сусідніх країнах — в Молдові. В деяких українських супермаркетах ціни на цей продукт вже «доганяють» молдовські (240 UAH — в нашому Metro і 253 UAH — в Linella MD).

В Румунії свиняча шия коштує 285 UAH, що на 13% дешевше, ніж в українському «Сільпо» (329 UAH). А ось в Польщі свинина вартує +- так само як і в нас.

Яловичина в Польщі та Румунії коштує на 35–40% дорожче, ніж в Україні.

Чи є альтернатива?

Наша редакція підготувала невелику добірку порад, які допоможуть «триматися на плаву» навіть в умовах постійного зростання цін на м’ясо:

  1. Час від часу готуйте страви з субпродуктів. З печінки можна зробити чудові оладки, млинці або смачний торт з сирно-сметанною начинкою. Тушковані з овочами шлуночки стануть чудовим джерелом протеїну та заліза. Язик та серце багато хто з задоволенням додає в салати.
  2. Не обмежуйтеся тваринними білками. Суп з сочевиці, апетитний фалафель з нуту, вегетаріанський борщ з квасолею, смажена «риба» з тофу та норі — лише кілька ідей, на втілення яких не піде багато часу.
  3. Влаштовуйте «рибні» дні. Для багатьох з нас досі незвично, що деякі види риби коштують дешевше м'яса, але це сучасна реальність. Наприклад, свіжоморожена скумбрія обійдеться вам приблизно у 184 грн за кг. В деяких супермаркетах, як-от «Сільпо», часто діють акції на ніжний норвезький оселедець. У локальних магазинах європейських товарів є шанс знайти 0,5–1 кг консервованого тунця за приємними цінами. 
  4. Купуйте зі знижками. Стежте за пропозиціями супермаркетів на офіційних сайтах або майданчиках-агрегаторах, наприклад, GoToShop.UA. Також канали з добірками акцій можна знайти у Tik Tok та Instagram.
  5. Зверніться за порадою до ШІ. Попросіть ChatGPT скласти для вас план закупівель на тиждень з урахуванням вказаного вами бюджету та ваших уподобань. Штучний інтелект навіть може підкинути ідеї смачних бюджетних страв.

Експерти також радять закуповувати акційне м’ясо великими партіями й зберігати його в морозилці. Це цілком слушна порада, адже термін придатності продукції в таких умовах становить до 6–9 місяців. Але, з іншого боку, через черговий обстріл можуть початися аварійні та планові відключення електроенергії, тому переборщувати з шопінгом точно не варто.

Що буде далі — прогноз

Найближчим часом зниження цін на м'ясо не буде. Виробники не збираються значно нарощувати свої потужності цьогоріч. За даними Асоціації «Свинарі України» втрати галузі свинарства наразі становлять 15–30%13. Навіть якщо виконати всі плани з відновлення, то вдасться відновити не більш як 7–10% виробничих потужностей.

За словами експертів УКАБ14, до кінця літа ціни на м'ясо можуть вирости ще на 5–7%. Водночас «Український клуб аграрного бізнесу» не очікує різких стрибків у вартості: здорожчання буде відбуватися поступово.

Враховуючи складну воєнну ситуацію, дати точний прогноз на майбутню вартість м’яса, як і будь-яких інших продуктів, нереально. Все, що наразі можуть зробити українці, — це ще ретельніше переглядати власні витрати й планувати раціон заздалегідь. Якщо бажаєте заощадити, стежте за регулярними акціями від супермаркетів, перевіряйте ціни в локальних магазинах і на базарах і віддавайте перевагу корисним продуктам замість дорогих готових снеків.


  1. Ціни на продукти – Мiнфiн
  2. На середню зарплату українець може купити 130 кг м’яса – Landlord
  3. МТФ наростили поголів’я відносно минулого року – Асоціація виробнків молока
  4. Більш як половина поголів’я корів в Україні утримується у восьми областях: де найбільше – Delo.ua
  5. В Україні скорочується поголівʼя великої рогатої худоби – профільна асоціація – Укрінформ
  6. В Україні найближчим часом може здорожчати популярний продукт: що кажуть фермери та економісти – Телевізійна служба новин
  7. Ціна на м’ясо порівняно з минулорічною виросла дуже незначно — економіст — Громадське радіо
  8. 4.3 million under temporary protection in December 2024 — Eurostat
  9. Poland Food Inflation — TRADING ECONOMICS
  10. Які продукти подорожчають у Польщі з 2025 року? Прогнози експертів – inPoland
  11. 2025: A new year marked by price increases — Arta Albă
  12. Moldovan Dairy and Poultry Prices Climb Amid Rising Costs — The Dairy News
  13. Що буде з цінами на м'ясо в Україні: як і чому дорожчає курятина та свинина – Gorsovet
  14. Продуктовий моніторинг – Український клуб аграрного бізнесу